Tajni recepti iz beležnica zlatiborskih domaćica, uz pogodne klimatske uslove za proizvodnju mleka, mlečnih proizvoda i mesa, čine da zlatiborski specijaliteti budu pravi raj za sve gurmane.
Iz perspektive gostiju, zimovanje na
Zlatiboru u najvećoj meri obeležavaju dve stvari: skijanje
i zlatiborski specijaliteti. Ne znam za vas, ali da mene stave
pred izbor da se odlučim za jedno od ova dva, ja bih kulinarska zadovoljstva
pretpostavio ovim potonjim, snežnim. Na našu sreću, Zlatibor
je i ove zime bio širokogrud, pa nam je priuštio oba: puno snega i ništa manje
fantastičnih zalogaja.
Kako je zima prilično neatraktivno
doba za obilazak brojnih turističkih znamenja ove planine, što zbog mraza koji
nas odvraća od avantura, što zbog nepristupačnosti lokalnih puteva koji znaju
da budu zavejani i po nekoliko dana, potrebno je naći neku aktivnost koja bi
ispunila ovako nastalu vremensku prazninu. Upravo tada, na scenu stupaju neprevaziđeni i raznovrsni zlatiborski specijaliteti koji
čine da se ni za trenutak ne pokajemo što smo odabrali da zimu provodimo na
ovoj planini.
Društvo i ja tokom našeg mini
zimovanja boravimo u Kolibi na Vodicama, našoj proverenoj bazi od jesenas.
Svakoga dana putujemo nekih 13-14 kilometara do Ski centra Tornik, što i nije
tako puno ako imamo u vidu da smo ranije iz centra Zlatibora takođe putovali
oko 9-10 kilometara do ovog skijališta. Posle 2-3 sata intenzivnih
spustova, bivamo tako iscrpljeni da postajemo jako gladni i krećemo u pohod na najukusnije kulinarske zgode koje
je iznedrila zlatiborska kuhinja.
Verovatno vam na sam pomen zlatiborske hrane kreće voda na usta.
Zato vas neću više mučiti već prelazim na stvar. Prvi zlatiborski specijalitet
s kojim se upoznajemo biva oval pršute koji pred nas u znak dobrordošlice
iznose naši domaćini iz vikendice na Vodicama. Pomislih u sebi: „Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo nezaboravna
avantura kroz raskošne odaje zlatiborskog gurmanluka“. Moj
gurmanski instikt me nije prevario, ipak krenimo redom.
Verovatno prvu
asocijaciju na zlatiborsku kuhinju predstavljaju tamošnji sir i kajmak.
Pripremani prema oprobanim tehnikama sirenja i kajmačenja koje se prenose sa
kolena na koleno, zlatiborski sir i kajmak predstavljaju vrhunske kulinarske
užitke. Ovi zlatiborski specijaliteti ukazuju i svedoče
o privrednom usmerenju ovoga kraja ka stočarstvu, i značaju
koje mleko i mlečni proizvodi imaju za svako seosko domaćinstvo.
Priča o siru
i kajmaku nas odvodi do kućice sa druge
strane brda, gde živi zlatiborska domaćica, gospođa Miljanka, koja nas uvodi u
veštinu pravljenja sira i kajmaka. Odmah primećujemo male drvene kućice,
odvojene od onih u kojima se stanuje, u kojima se odvija čitav proces sirenja i
kajmačenja. Ove kućiće se zovu mlakari,
poseduje ih svako seosko domaćinstvo i predstavljaju obavezan deo pokućnice.
Tajna mlakara se sastoji u adekvatnoj izolaciji, kao i sanitarnoj funkciji ovih
prostorija, jer su njima pristup imale isključivo domaćice, dok je ostatak
porodice držan dalje od mlekara.
Na naše insistiranje da iz prve ruke
naučimo po koju lekciju o siru i kajmaku, gospođa Miljanka pravi izuzetak
i uvodi nas u najtajniju odaju svoga domaćinstva
– mlakaru. Ulazimo u malu prostoriju od nekih 7-8 kvadratnih
metara, po podu leže dve velike šerpe pune mleka, dok su po policama sa strane
poređane drvene posude u kojima se čuvaju sir i kajmak. Gospođa Miljanka upravo
počinje sa sirenjem, a mi poučeni onom narodnom da se zanat očima krade,
zauzimamo dobre pozicije i pomno posmatramo ovu
seosku alhemiju koja na koncu daje vrhunske kriške sira.
Sam proces
pravljenja sira se sastoji od nekoliko faza. Prvo,
potrebno je prokuvati mleko na jakoj vatri nakon čega se skida sa šporeta i
ostavlja u mlakar kako bi se što pre ohladilo. Posle toga se u ohlađeno mleko
sipa surutka koja podstiče proces sirenja(stvrdnjavanja)
mleka. Na kraju procesa sirenja, ovako usireno mleko domaćica prekriva drvenim
poklopcem na koji se stavlja jedan kamen što ima za cilj ceđenje preostalih
sokova i ostataka surutke iz sira.
Ovako ukratko izgleda proces
pravljenja sira koji će svaka zlatiborska domaćica rado podeliti sa
znatiželjnim posetiocima. Ovo je još jedan dokaz u prilog činjenici da su ljudi na Zlatiboru veoma otvoreni i neposredni, što
je veliki adut u komunikaciji sa gostima i bavljenju turizmom.
Sa druge strane, postupak dobijanja kajmaka je mnogo jednostavniji. Naime,
kajmak se dobija tako što se sveže pomuženo mleko prokuva na šporetu, nakon
čega se drži u hladnom mlakaru oko tri sata, što kao rezultat ima stvaranje
sloja kajmaka po površini šerpe. Ovako nastao sloj kajmaka se skida veštim
potezom kašike ovdašnjih domaćica i odlaže u drvene
posude – kačice.
Dok nam domaćica objašnjava proces
kajmačenja, shvatam šta je poslužilo kao uzor onoj odomaćenoj metafori o
„pokupljanju kajmaka“, te da je ista rođena u nekom od seoskih mlekara, možda baš na Zlatiboru, odakle se raširila po
belom svetu.
Preporučuje
se da se sir i kajmak čuvaju u kačicama jer
se na ovaj način sprečava njihovo buđanje i ovi proizvodi zadržavaju
nepromenjen ukus duže vremena. Iz ličnog
iskustva, zlatiborski sir i kajmak najbolje idu u kombinaciji sa čašom hladnog
mleka. Takođe, savetujem da ove
proizvode kupujete kod lokalnog stanovništva, jer možete biti
sigurni da su sir i kajmak vrhunskog kvaliteta, a i ponuda je jako bogata. Cena
kilograma sira je 300 dinara, dok se
kajmak prodaje po ceni od 800 dinara.
2. KOMPLET LEPINJA

Komplet
lepinja je autentičan specijalitet ovoga kraja nastao neprevaziđenom kombinacijom mladog zlatiborskog
kajmaka, jaja i pretopa, što u skoru daje fantastičan kulinarski
doživljaj. Uz ovu lepinju najbolje se uklapa
domaće kiselo mleko koje upotpunjuje kulinarski doživljaj.
Priča o komplet lepinji nas zatiče u
kafani „Krčma kod Zore“ na Borovoj Glavi, najpoznatijoj
kafanskoj četvrti ove planine, koja se nalazi na 12 kilometara od
centra Zlatibora, u pravcu Nove Varoši i Primorja. U ovoj maloj kafani,
opremljenoj u planinskom stilu, već preko pedeset godina pripremaju, po
nepodeljenom mišljenju, najbolju komplet lepinju
na celom Zlatiboru.
Priznajem, degustacija komplet lepinje
u ovoj kafani predstavlja istinski gurmanski užitak koji čovek poželi da ponovi
koliko sutradan. Dovoljno će biti da vam kažem da sam tokom našeg petodnevnog boravka na Vodicama čak tri puta
svraćao u ovu kafanu na komplet lepinju.
Zlatiborski specijaliteti – Komplet
lepinja; Foto: Vladimir Marković
Verovatno se
pitate u čemu je njihova tajna? O tome
sam i sam mnogo puta razmišljao dok mi se sa brade cedio pretop, a društvo
dobacivalo da smanjim doživljaj i obrišem lice maramicom. Na naše pitanje o
njihovoj tajnoj recepturi, vlasnik kafane odgovara da je tajna u kvalitetnom kajmaku kojim se
snabdeva od svojih komšija, ali i u veštini pečenja, koja će ipak ostati tajna
za sve pa i za nas.
Potpuno ga razumem, ni ja ne bih puno
pričao o ovoj lepinji, dovoljno ju je probati i tu svaka potreba za daljom
pričom prestaje. Komplet lepinja se prodaje po
ceni od 200 dinara, dok je čaša kiselog mleka 60 dinara.
3. PRŠUTA

Među domaćim specijalitetima koji se
prave na Zlatiboru posebno mesto zauzima svinjska
pršuta. Ovaj suhomesnati specijalitet za svoj fantastičan ukus može
da zahvali zlatiborskim domaćinima koji su do savršenstva doveli veštinu
sušenja mesa metodom dimljenja. Pršuta se dobija tako što se najkvalitetniji
delovi svinjskog mesa iz predela kičme dime oko petnaest dana, na vatri od bukovih drva u specijalnim prostorijama –
sušarama.
Ako stvarno
želite da proniknete u tajnu zlatiborske pršute, i probate ono najbolje što nudi ovaj suhomesnati specijalitet,
potrebno je da posetite zlatiborsko selo Mačkat.
Mačkat se nalazi na 10 kilometara od centra Zlatibora u pravcu Užica, i u njemu
se pravi najbolja pršuta ovoga kraja. Da je Mačkat
zapravo selo pršute najboje govori činjenica da se ovde svake godine održava
„Pršutijada“, koju poseti na desetine hiljada ljubitelja pršute i
drugih suhomesnatih proizvoda.
Mi nismo bili lenji pa smo seli u auto
i krenuli pršuti u susret. Isplatilo se, itekako! U
Mačkatu se gotovo svaka druga porodica bavi proizvodnjom i sušenjem pršute. Za
razliku od stočarskih sela, u Mačkatu svaka kuća
ima svoju pušnicu, tzv. sušaru, u kojima se suše komadi svinjskog
mesa.
U selu Mačkat se upoznajemo sa Markom
Šopalovićem, jednim od mnogobrojnih meštana ovog sela koji nosi ovo prezime. Na
našu molbu da nam kaže nešto više o čuvenoj pršuti, ovaj vanredno gostoljibivi
čovek nas bez ikakvih daljih pitanja uvodi u svoje dvorište rešen da nam pokaže
svoju sušaru, a kasnije i da nas ugosti, što nam tada nije bilo ni na kraj
pameti.
Ulazimo u sušaru, sa praga osećam miris bukovine pomešan sa
dimom, ali mi to ne smeta, naprotiv, posle par koraka podižem pogled ka tavanici na kojoj vise dugačke pečenice
privezane na eksere. Poenta je da pršuta bude na odgovarajućoj
visini kako bi dim uspeo da osuši svež komad mesa u optimalnom roku.
Nakon obilaska proizvodnog pogona,
Marko nas poziva u porodičnu kuću, kaže, takav je red, ko svrati u dvorište
mora i u kuću na posluženje. Nećemo da protivurečimo i kvarimo vekovima
ustanovljen poredak ovoga sela po kome je gost svetinja, a gostoljubivost stvar elementarnog vaspitanja. Pogađate
šta sledi? Domaćin pred nas iznosi rakiju šljivovicu i meze u vidu tanko
iseckanih komadića pršute. Dirnut sam gostoprimstvom, ovi ljudi zaista znaju da ugoste čoveka!
Boravak u Mačkatu koristimo da kupimo
pršute za poneti, da pokažemo svojoj porodici i prijateljima kakva se pršuta
jede u Mačkatu. Kilogram pršute se prodaje po
ceni od 1.600 dinara.
4. LJUBIŠKA PASTRMKA
Ono što je
Mačkat za pršutu, to je selo Ljubiš za pastrmku. Selo Ljubiš se nalazi na 10 kilometara udaljenosti od Vodica,
a do njega se dolazi lokalnim putem. Ako idete iz centra Zlatibora, potrebno je
da na Vodicama skrenete desno sa magistralnog puta, nastavite 15-ak metara
nizbrdo, pa okrenete levo lokalnim putem.
Koliko Ljubišu znači pastrmka govori
najbolje činjenica da se u ovom selu svakog leta održava manifestacija „Dani ljubiške pastrmke“ koja privlači
veliku pažnju i ima veliki broj posetilaca. Kada sam probao ljubišku pastrmku
shvatio sam zbog čega je to tako, a naročito u svetlu činjenice da se tokom ove
manifestacije pastrmka deli potpuno besplatno.
U Ljubišu pastrmku možete jesti na
više mesta, ali vam iz ličnog iskustva preporučujem
kafanu „Pećinar“, u centru sela. Sadašnji
vlasnici ove kafane, su zapravo četvrta generacija familije Pećinar koja
drži ovu kafanu i pronosi slavu o ljubiškoj pastrmci širom zemlje, a bogami i
regiona. Ova kafana raspolaže velikim ribnjakom rečne pastrmke tako da smo
društvo i ja iskoristili priliku da razgledamo ribnjak i uverimo se u kvalitet
odgoja ove ribe od strane vlasnika kafane.
Specifično podneblje na kome se ova
pastrmka uzgaja, uz tradicionalan način pripreme, čini da degustacija iste
postane vrhunski gastronomski doživljaj, koji hrani sva čula i trajno se
urezuje u sećanje gostiju ovog zlatiborskog sela. Ljubiška
pastrmka se priprema na žaru, i to tako što se prži po sedam
minuta sa obe strane, a na kraju oko dva minuta po sredini.
Ukus ove pastrmke je nešto
neponovljivo i moram priznati da me je osvojila na prvi zalogaj. Uz pastrmku odlično ide varivo od barenog krompira i neka
sezonska salata, dok za piće preporučujem crno vino. Porcija se
sastoji od dve pastrmke, veoma je obilna pa savetujem da ne razmišljate o
dezertu. Cena porcije je 800 dinara.
5. JAGNJEĆE PEČENJE
Iako zlatiborski kulinari ne polažu
ekskluzivna prava na pripremu jagnjećeg pečenja, za razliku od komplet
lepinje, neporeciva je istina da se na Zlatiboru
jede najbolja jagnjetina. Pogodni klimatski uslovi ovog
podneblja, pašnjaci bogati raznovrsnim biljnim vrstama, kao i tradicionalan
način pripreme – na ražnju, čine da jagnjeće pečenje na ovoj planini ima
prepoznatljiv ukus.
Priča o dobroj zlatiborskoj jagnjetini
nas ponovo odvodi na Borovu Glavu, samo ovoga puta u restoran „Borova Glava“,
prvi u nizu iz pravca Vodica. U ovom restoranu
(lokalci ga zovu „kafana kod Boška“) priprema se najbolja jagnjetina na celom
Zlatiboru. Dok vozim ka Borovoj Glavi razmišljam koliko su samo
ljudi iz ovog kraja dobri kulinari kad se u tako geografski uskom pojasu nalaze
kafane u kojima se nude najbolji zlatiborski specijaliteti.
Radoznali kakve nas je Bog dao, umesto
da kao svi gosti sednemo za sto, mi odlazimo do
vlasnika kafane, gospodina Boška, i molimo ga da nas sprovede u
svoju pečenjaru kako bismo bar malo dokučili način pečenja ove jagnjetine.
Ulazimo u pečenjaru, u kojoj se jedno
jagnje uveliko vrti na električnom ražnju, na visini od oko pola metra, dok se
okolo svuda širi miris dima. Po rečima našeg
domaćina, jagnje se mora peći oko 4-5 sati na jakoj vatri uz
stalan nadzor kako bi se sve držalo pod kontrolom. Nakon što se jagnje ispeče,
skida se sa ražnja, i ostavlja se barem pola sata
da se ohladi, da bi se na kraju pristupilo njegovom sečenju i
iznošenju pred goste. Dok nam Boško opisuje proces pripreme jagnjećeg pečenja
meni već kreće voda na usta, pa požurujem društvo da se vratimo u kafanu i
uživamo u blagodetima najbolje zlatiborske jagnjetine.
A jagnjetina
je prva liga, neda se rečima opisati. Drugari su takođe
impresionirani i priznaju da u životu nisu jeli
bolju jagnjetinu. Sad shvatam zbog čega je u ovoj kafani sve
transparentno i ništa se ne krije od gostiju, naime, sve je na tako visokom
nivou da za tim uopšte nema potrebe. Cena
jagnjetine je 1.600 dinara po kilogramu. Ako imate dilemu koliko jagnjetine da naručite, reći ću vam da smo
nas trojica naručili kilo jagnjetine i da nam je to bilo sasvim dovoljno, a
pritom ne važimo za momke sa slabim apetitom.
Spust za spustom, zalogaj za zalogajem
i naš boravak na Vodicama je došao do svoga kraja. Napuštamo puni
impresija o ski centru „Tornik“, a još više o fenomenalnoj zlatiborskoj hrani.
I za kraj, ako hoćete da „pokupite
kajmak“ i u bukvalnom i u prenesenom značenju ovih reči, ne
preostaje vam ništa drugo nego da dođete na Zlatibor i uživate u blagodetima
neponovljive zlatiborske trpeze.
Ups, umalo da zaboravim, koji je vaš izbor?
Ps: Neka mi
ne zamere proja, pita gibanica, kiselo mleko, čvarci i drugi zlatiborski
specijaliteti što im nisam posvetio više pažnje u ovom tekstu. Prosto, svi zlatiborski specijaliteti koje smo probali su bili
ukusni i za svaku pohvalu.
izvor:turizamiputovanje.com
Leave a Comment